设计谷-全球设计师互联网平台

 找回密码
 立即注册
搜索
热搜: 设计师
查看: 38710|回复: 0

私人医院/ Pargade Architecte让-菲利普设计

[复制链接]

610

主题

1

听众

2650

积分

管理员

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

个人主页
gtghg
职位
ceo
居住地
广东省 深圳市
学历
博士
真实姓名
llc
发表于 2013-5-1 12:18:40 |显示全部楼层
_c_C4NnjJgsp-3l0BpU840ok7ZcluzpSXINjOOYpAol_jKlbA5R3YNuDKBtgv1iNB98OaXTNiP1znAF9.jpg
_c_C_sRW0Fe3j-oX_45qApVSTVpv_JWy45B1o6y38UQEe5yBa41UrbMHY6fyw4R0ZbF94rkkOaxg1wZv.jpg
_c_-Cb3PMnU0lh5K-UAAqHaC4k6eJj8hdW5K6Pz99ccQ2M65qoCiof2vAus5YMeK_ti63wz9Fiwyhrau.jpg
_c_-cOHBPLGa59iDwVBe-I4r1mGCC38Mx3Ndyj2RgpL7nXL7Age7WpIIqBSN1oFts95VO2mbqkOl2twT.jpg
_c_d82a_PXKw74SRiezqP_F9p3Vqy0soMy3xl1Fe52qhlysZOdE_WQnt5aQIRgL88g1uCKiRNkXrvlKc.jpg
_c_EHYRLRVfAeOp3hgqbyF31QEnQbVMqOtOpFwXHL4Wh436ry1Hv9TJ8EbB5jaHDGBF3k_ziLV6LQzQo.jpg
_c_hR6g4kYAwyM2ltdJGy3vhWzGazS-7oOBFjhLGcmPPbGxlSuuHKlnJuwRIpDcSToNQw7lQY7t6esNB.jpg
_c_J561jVQ1QL1G45NM6bZov9AM2Yaz44kZrstQJhH3tJqeyIwhNl2T7fn1ZoWDvmGL3oy2l6ab0BH8H.jpg
_c_JEzlAUICHz888gSvIFCJZdeXTWvIKVR6gztV3MmF0yNEaVYlGw_qYA2plbt2XbQVgsH-8NAxfdgj2.jpg
_c_NIrTsYFEUfQbfft8aZbyvx_nBs-NdOKg12RvOmmeAEi8w7jSEo8CnNecUqoehWIveN9tIxYIw_IJv.jpg
_c_nttY2iQsL6nCd1Yt22RsQHmFVD-94_DBbijHwuxZcqPM87qEVuJNcBHjmdh34_BO9TUEOVH-JedLo.jpg
_c_-ruRtr2zJaDH4s3pIepyga107XKCIyfe68ugQoPhrhUn1lVTOXgNGAcrJriC4pYhPefd95NTDZdBy.jpg
_c_YR-nQebiXainmxblF1rn1fKcQTdtUD8hniQOPaj7KXvrj9cnlKnnm9khrR_bUPut8vqL3-mWJp2m9.jpg
_c_OlR8xZ_jJl3Q01wJJM1DrK4IhlNsjefEBzKNDw48vLS_COjF0xbxQduDQiq-YO8CoZQePMemgPTXL.jpg
_c_WlozqU6iLZnjvetikjmnkvw5tvhM2XnQAZCQXTqtZ7K28CofSGGz0529yvWTNYydR3RbASd_7JVlZ.jpg
_c_QjgcHGirw52hxkDSLb1GSWog50KQXAuLKaQtt-hRI5UQXlrlRfDlVgVzdHPPNGFDLNmwwehUcHILw.jpg
_c_Yxgr_AkMvDUPVSnCjsAwYlrSFQr3qYwUDCV5h1goLYM99c-UGSyU0gcQTizG28vDTkv8WJQnWwtVS.jpg
_c_63G4_Q06slDa8A_1P1AdiLfeJoOvOn3Kl5m57uU8BqAsnJV1C2NiHBY_fz2a56kHZWOpSQ41xT6vQ.jpg

这个位于法国北部的私人医院于2012年9月27日正式对外开放,是当地提升现代高质
医疗项目的一部分,它作为城市中诊所的一个补充结构,提供完整的住院设施和多学
科的治疗部门。该医院一共有225个床位,其中42个妇产科床位。除此之外还有外
科,理疗,放射,化疗等等多个部门。
医院处于城郊住宅区和商业区之间的大片绿化带上,其体量和规模与周围建筑协调。
建筑外表皮所用砖的色彩契合法国北部居民常用的石板。窗户玻璃上有着丝网印刷的
花卉图案。地面层有一个与花园融为一体的玻璃长廊。
建筑对提升医院形象起到了重要的作用。医院展现出高效,安全同时让人愉悦的一
面。这里强调归属感和舒适感并为病人提供个性化的服务。入口空间是一个两层高的
宽敞温馨空间。室内外的联系让室外美景渗透进室内各个空间。
色彩是医院空间组织的重要元素。淡淡的柔和色彩让环境变得宁静,并通过粉色,蓝
色,绿色等色彩营造出对比效果。色块使得建筑内部更有活力,同时创建出热情友好
的气氛。
医院的空间被紧凑的组织在矩形体量之中,简单的几何体量为医院部分布置提供了相
当大的灵活性,并减少不必要的交通路径,通过水平和垂直交通有效的进行运转。

new private hospital in Villeneuve d’Ascq
by Jean-Philippe Pargade
The new private hospital in Villeneuve d’Ascq (northern France) is a response to the
regional modernisation programme aiming to improve the quality of health care. The
facility acts as a structuring element in synergy with the clinics already present around
the city of Lille.
The hospital provides multidisciplinary care for outpatients and patients requiring full
hospitalisation. Its programme includes 225 beds and medical, surgical and obstetrics
units as well as a medico-technical centre. It has a large 42-bed maternity unit, 10
operating theatres as well as radiotherapy, chemotherapy and nuclear medicine units.
In 2007, the Jean-Philippe Pargade agency was named winner of the competition
launched by Générale de Santé. The team included EGIS Nord, an all-trades
engineering firm, and Martin & Guiheneuf, a firm specialised in quantity surveying
services.
The hospital has a net plan area of 22,681 m². The overall cost of the works represents
€41 million (2012 value).
Operational since 26 June 2012, the new hospital was inaugurated on 27 September
2012.
Architectural approach
A landmark on the outskirts of Lille
The new private hospital in Villeneuve d’Ascq covers an area recuperated from
uncultivated farmland located in the new Recueil district urbanisation zone. It is a local
health centre lying between a residential district and a commercial activity area. A
same architectural style unifies all the programme elements and allows the new facility
to stand out as a contemporary project located in the greater Lille area.
The project by the Pargade agency is designed as a simple volume based on a
rectangular plan providing a harmonious transition between the scale of the nearby
commercial buildings and that of the houses located in the adjoining suburban fabric.
Set back from the street alignment, the project incorporates a garden giving onto the
entrance esplanade. The logistics area is positioned to the rear of the building and the
car parks to the sides. This allows the hospital to open onto a large green space
reminiscent of a convent layout.
Contemporary and contextual aesthetics
The building’s envelope is handled as a pictorial composition.
The slate coloured brick facades reinterpret a vernacular architecture specific to
northern France. These outer walls incorporate large windows treated as a patterned
design with incorporated screen printed floral motifs. This composition is emphasised
by a glazed gallery on the ground floor that extends through the hall and opens out over
the garden space.
Taken together, the project creates an interplay of graphic forms that catches the eye.
The idea is break away from the tradition image held by hospitals by providing a
contemporary sculptural object while remaining within a contextual vocabulary
recognisable by local residents.
Enhancing the image held by a hospital
Architecture has a major role to play in enhancing the image held by hospitals. As a
symbolic setting, the hospital simultaneously needs to be welcoming and reassuring as
well as efficient and safe.
Particular emphasis is placed on reception and comfort to ensure that each patient is
looked after in a personalised and adapted manner. The entrance hall is similar to a
hotel lobby, providing a monumental volume rising up over two levels and creating a
welcoming and generous space.
The heart of the building places emphasis on transparency and simultaneously
provides views over the outdoor landscape and the various indoor spaces. Glazed
galleries provide transversal links between patient care units and contribute to the
efficient running of the hospital.
The geometric and compact volume is pierced by openings in the form of small garden
patios that open the building onto the surrounding environment. These occasional voids
bring natural light into the heart of the floor levels and adapt to potential programmatic
constraints.
Colour
The colours used in the interior spaces represent a fundamental component in the
hospital’s spatial organisation. Soft, pale colour tones are privileged to contribute to the
serenity of the surroundings. Alternating solid tints making use of pinks, blues and
greens cover the surfaces, creating contrast effects. Movements through the building
reveal graphic compositions, associations and paintings reaching out into the space.
The colours contribute to humanising the various functions and create a warm and
friendly atmosphere.
A model of functionality
The overall organisation of the facility presents itself as a model of hospital functionality.
It is based on a system of floor levels favouring shared means, proximity and visibility
between departments. The rectangular geometry takes the form of a compact comb
and is designed to easily permit the creation of vertical extensions without any need for
additional building works. This particularly applies to the operating theatres lying below
the plantrooms and the ground floor consultation and medical imagery areas.
This simple geometry provides considerable organisational flexibility. It rationalises
circulation areas and reduces movements by favouring horizontal juxtapositions. The
organisational system ensures that the hospital building is able to adapt to any future
programmatic modifications.
Project data
Project name Hôpital Privé de Villeneuve d’Ascq
Address 20, avenue de la Reconnaissance – 59657 Villeneuve d’Ascq – France
Client GENERALE DE SANTE, ICADE
Project management
Jean-Philippe Pargade (lead architect)
Egis (all-trades engineers)
Martin et Guiheneuf (surveyors)
Programme 225 beds and medical, surgical and obstetrics units, medico-technical
centre
Surfaces 22,681 m² (net plan area) – 13,297 m² (usable floor area)
Programme Winning project: 2007 - Handover: June 2012
Total cost €41 M excl. VAT (2012 value)
Contractors SOGEA CARONI (structural works, external doors and windows,
waterproofing, metalwork), EUROVIA (external works, green spaces), EETH (HVAC),
MGC (plumbing), EETN (electricity), PLATRES MODERNES (plaster partitions),
ROUX FRERES (timber joinery), VALLEE (false ceilings, painting, flexible floor
coverings)
Main products VANDERSANDEN (façade bricks); R’PURE (air-permeable frames) by
Wicona; ALUCOBOND (window frames); ACE GLASS (coloured films incorporated
into glazing); MIR O DAL (translucent ceilings)
Photo credits ©Luc Boegly
Biography
Pargade, architect and town planner

_c__tZD2Bn7SwFFxK9qR5tH_nNo9jIDzhJXV0UyKrCNHcGIUddLtyUSiwn6pVty8T5xdrdVtzv6CtP-8.jpg
设计谷
回复

使用道具 举报

免责声明:本文仅代表作者个人观点,不代表设计谷网立场。以上内容未经本站证实,对本内容本站不作任何保证或承诺,读者仅作参考并请自行核实相关内容。
您需要登录后才可以回帖 登录 | 立即注册

收缩
  • 官方微博
  • 官方QQ群
  • 2653663531
  • 在线咨询
  • 点击这里给我发消息

手机版|主题活动|网址查询|社区热点|热点信息|视频|品牌|gid001 ( 粤ICP备10210288号 )

GMT+8, 2018-7-18 11:18 , Processed in 0.065068 second(s), 37 queries .

Powered by Discuz! X2.5

© 2001-2012 Comsenz Inc. Theme by Jeavi.

回顶部